Dr Eleni Peraki ENT Athens Paros NOSEBLEED

Όταν «ανοίγει» η μυτούλα του

Αν και είναι συνήθεις στην παιδική ηλικία οι επιστάξεις, δηλαδή η αιμορραγία της μύτης, οι περισσότεροι γονείς πανικοβάλλονται.

Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να βοηθήσετε το παιδί σας σε μια τέτοια περίπτωση.

Στα παιδιά συμβαίνουν συχνά ρινορραγίες. Αλλά εμείς οι γονείς …κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια. Που σημαίνει ότι τις αντιμετωπίζουμε με το άγχος ότι κάτι σοβαρό υποκρύπτουν όπως θα σκεφτόμασταν εάν συνέβαιναν σε μας. Επιπλέον, μας χαρακτηρίζει και ο γνωστός πανικός που σχετίζεται με ό, τι αφορά την υγεία των παιδιών. Κι όμως οι επιστάξεις, δηλαδή το να ανοίγει η μυτούλα του παιδιού, δεν είναι τόσο παθολογικές όσο …τρομακτικές.

Κάτι που οφείλεται αφενός στη θέα του αίματος, αφετέρου στο γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσουν και εμετό (αν το παιδί καταπιεί ποσότητα αίματος). Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όσο το παιδί σας είναι μικρό η μύτη του θα «ανοίξει» τουλάχιστον μία φορά. Σε μερικά παιδιά αυτό συμβαίνει και συχνά. Οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί και λένε ότι οι επιστάξεις στα παιδιά είναι σχεδόν πάντοτε λιγότερο σοβαρές και λιγότερο επικίνδυνες σε σχέση με αυτές στους ενηλίκους. Χρειάζονται απλώς ψυχραιμία και σωστή αντιμετώπιση.

 

Ας δούμε όμως τι μπορεί να  προκαλέσει ρινορραγία

Δυο ειδών λόγοι ευθύνονται για τις επιστάξεις, γενικοί και τοπικοί.  Γενικά αίτια της ρινορραγίας είναι οι παθήσεις του αίματος, π.χ.

Dr Eleni Peraki ENT Athens Paros ρινορραγία

αιμορροφιλία, ανωμαλίες στην πήξη του αίματος, αναιμία, υπέρταση, λοιμώξεις όπως π.χ η οστρακιά, ενδοκρινικές ανωμαλίες, μεταβολικές ανωμαλίες, αβιταμινώσεις, φάρμακα π.χ ασπιρίνη κα.

Σε ό,τι αφορά όμως τα παιδιά, η ρινορραγία οφείλεται σχεδόν πάντοτε σε αίτια τοπικά. Στο 90% των περιπτώσεων η μυτούλα «ανοίγει» εξαιτίες τοπικών λόγων. Κι όταν  λέμε τοπικά αίτια, εννοούμε:

 • κάποιο τραύμα

Η μύτη λόγω της ανατομικής θέσης της στο πρόσωπο, που εξέχει, δηλαδή, είναι πιο ευάλωτη σε χτυπήματα και τραυματισμούς. Κι όταν η μύτη χτυπήσει, τότε μπορεί να «ανοίξει». Για την ακρίβεια, ανοίγουν τα αιμοφόρα αγγεία που υπάρχουν στο εσωτερικό της. Οι τραυματισμοί και οι κακώσεις στη μύτη, μάλιστα μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και κάταγμα. Το καλό που έχει ένα κάταγμα στη μύτη είναι ότι συνήθως δεν χρειάζεται ανάταξη, αν δεν υπάρχει παρεκτόπιση οστών, και δίδεται μόνο αντιβίωση για την αντιμετώπιση της φλεγμονής που υπάρχει.

 • κρυολογήματα και αλλεργίες

Προκαλούν οίδημα και φλεγμονή στο βλενογόννο της μύτης, ένα σημείο με μεγάλη ευαισθησία, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επέρχεται κι αιμορραγία.

 • ξηρή ατμόσφαιρα

Αν κατοικείτε σε περιοχή με ξηρό κλίμα ή αν η ατμόσφαιρα στο χώρο του σπιτιού είναι ξηρή, τότε το ενδοθήλιο, δηλαδή ο βλενογόννος της μύτης έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να ξεραίνεται και να δημιουργεί κρούστες οι οποίες αποκολλώνται προκαλώντας και αιμορραγία.

 • ρινίτιδες, ιογενείς και βακτηριακές καθώς και αλλεργικές

Επηρεάζουν το βλενογόννο της μύτης με τα γνωστά …αποτελέσματα (ευαισθησία, καταρροή, φτέρνισμα κα) Τόσο οι ρινίτιδες όσο και η ξηρότητα είναι αίτια  κυρίως των χειμερινών μηνών, τότε δηλαδή απαντώνται περισσότερο, και προκαλούν τις επιστάξεις.

 • σκάλισμα της μύτης από τον λιλιπούτειο, μια συνήθεια δυστυχώς πολύ μεταδοτική στον μικρόκοσμο των  παιδιών

Έχει συχνά ως κατάληξη το άνοιγμα της μύτης. Το ίδιο συμβαίνει γενικώς λόγω της …ενασχόλησης του παιδιού με τη μύτη, πχ όταν βάζει αντικείμενα μικρά, χαρτί κα μέσα στα ρουθούνια –φαινόμενο με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι συχνά οι γιατροί στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και οι ΩΡΛ για τους λιλιπούτειους.

 • σε καλοήθεις όγκους ή άλλους σχηματισμούς όπως πχ πολύποδες

Στις περιπτώσεις αυτές, βέβαια, οι οποίες είναι σπάνιες, η ρινορραγία δεν σταματά εύκολα (μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στο νοσοκομείο) και είναι υποτροπιάζουσα, εκδηλώνεται δηλαδή πολύ συχνά.

 

ρινορραγίαΤι να μην κάνετε σε περίπτωση ρινορραγίας:

 • Να μην εφαρμόσετε οποιοδήποτε γιατροσόφι ή πρακτική συνταγή σας υποδείξουν
 • Μην πανικοβληθείτε –τουλάχιστον προσπαθήστε- γιατί έτσι θα τρομάξετε και το παιδί σας το οποίο δικαιολογημένα έχει φοβηθεί από το αίμα
 • Μην βάλετε το παιδί να ξαπλώσει ούτε να κάμψει το κεφάλι του προς τα πίσω
 • Μην βάλετε γάζες, χαρτομάντηλα ή άλλα παρεμφερή αντικείμενα μέσα στη μύτη για να σταματήσετε την αιμορραγία
 • Μετά την αντιμετώπιση της αιμορραγίας μην αφήσετε το παιδί να επανέλθει αμέσως στις συνηθισμένες δραστηριότητές του. Καλό είναι να μην εκτεθεί για μια δυο μέρες στον ήλιο, τη ζέστη, το έντονο παιχνίδι και την κίνηση

 

Τι θα πρέπει να κάνετε:

 • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και έχετε στο μυαλό σας ότι το άνοιγμα της μύτης μπορεί να τρομάζει αλλά σπάνια είναι σοβαρό
 • Κρατήστε το παιδί καθισμένο ή όρθιο με το κεφάλι σκυμμένο μπροστά. Είναι σημαντικό να μείνει σε αυτή τη στάση για να μην περάσει ποσότητα αίματος προς τον οισοφάγο και του προκαλέσει τάση για ναυτία
 • Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο, βάλτε το να φυσήξει τη μυτούλα του ώστε να απομακρυνθούν τυχόν πήγματα που υπάρχουν (αν μείνουν μέσα, θα αιμορραγίσει εκ νέου η μύτη)
 • Ξεπλύνετε τη μύτη με άφθονο κρύο νερό
 • Πιέστε τα ρουθούνια της μύτης του ή τοποθετήστε επάνω στη ράχη της μύτης μια παγοκύστη (θα προκαλέσει αντανακλαστικώς συσπάσεις στα αγγεία, οπότε η αιμορραγία θα σταματήσει)
 • Βάλτε μικρή ποσότητα βαμβακιού εμποτισμένου με βαζελίνη στην άκρη της μύτης (συνήθως στο πρόσθιο μέρος του διαφράγματος εκδηλώνονται οι πιο πολλές ρινορραγίες, διότι εκεί είναι συγκεντρωμένα και τα περισσότερα αγγεία) το οποίο θα δράσει αιμοστατικά, για την διακοπή δηλαδή της αιμορραγίας
 • Αν μετά από όλες αυτές τις ενέργειες, η αιμορραγία δεν σταματά, και έχουν περάσει στο μεταξύ 20 λεπτά, τότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ειδικό ΩΡΛ.

 

Τι θα κάνει ο ΩΡΛ

Θα προχωρήσει σε ρινικό επιπωματισμό. Θα τοποθετήσει δηλαδή μια γάζα στο σχήμα της μύτης μέσα στη μυτούλα του παιδιού (διαδικασία ομολογουμένως διόλου ευχάριστη για τους μικρούς) αρκετά βαθιά ώστε να «ταμπονάρει» το σημείο της αιμορραγίας. Η γάζα θα παραμείνει στη θέση αυτή για τουλάχιστον 24 ώρες και θα αφαιρεθεί και πάλι από τον γιατρό.

Το άλλο που μπορεί να κάνει ο ΩΡΛ είναι η καυτηρίαση (χημική ή ηλεκτρική). Στην πρώτη περίπτωση ο γιατρός βάζει ένα μικρό βαμβάκι με μια ουσία, τον νιτρικό άργυρο, τοπικά στην περιοχή της μύτης και σταματά η αιμορραγία. Στην άλλη περίπτωση, η καυτηρίαση γίνεται με διαθερμία στη μύτη του παιδιού. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, η διαδικασία κρατά ελάχιστα και δεν είναι επώδυνη (μάλλον ενοχλητική) για το παιδί, διότι θα προηγηθεί ψεκασμός με τοπικό αναισθητικό.

 

Dr Eleni Peraki ENT Athens Paros ρινορραγίαΑπευθυνθείτε στον ειδικό όταν:

 • η αιμορραγία είναι επίμονη, όταν δηλαδή συμβαίνει σχεδόν σε καθημερινή βάση. Στην ηλικία των 2-5 χρόνων είναι συχνό το φαινόμενο της …τοποθέτησης διαφόρων αντικειμένων μέσα στα ρουθούνια  κι όπως είναι αναμενόμενο τα ξένα σώματα προκαλούν την συχνή αιμορραγία , μέχρι να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν.
 • η αιμορραγία μοιάζει να έρχεται από το στόμα ή το αίμα αποβάλλεται με βήχα ή εμετό
 • το παιδί είναι υπερβολικά ωχρό
 • παρουσιάζει συχνά επιστάξεις και η μύτη του είναι συνέχεια μπουκωμένη. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ίσως υπάρχει καποια παθολογία στην μύτη και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί από τον ειδικό.

 

Της Παναγιώτας Σιγανού

Με τη συνεργασία της χειρουργού- ωτορινολαρυγγολόγου, ιατρού του ΩΡΛ Τμήματος του μαιευτηρίου ΙΑΣΩ κυρίας Ελένης Δ. Περάκη

 

Call Now Button