Συστάσεις κατά της μετάδοσης του Κορονοϊού

Μερικές συστάσεις για τον κορονοϊό

Αγαπητοί φίλοι

Αισθάνομαι την υποχρέωση ως λειτουργός της Υγείας, να κάνω κι εγώ από την σκοπιά της Ωτορινολαρυγγολόγου κάποιες συστάσεις εναντίον της μετάδοσης του Κορωνοϊού 2019 – nCoV.

Η κυριότερη σύσταση είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, των νυχιών και των μεσοδακτυλίων με σαπούνι ή ακόμα καλύτερα με ένα σφουγγαράκι, όπως κάνουμε εμείς οι χειρουργοί προτού φορέσουμε αποστειρωμένα γάντια για να ξεκινήσουμε την επέμβαση. Το στέγνωμα των χεριών καλύτερα να γίνεται με χαρτοπετσέτες ή χαρτί κουζίνας που είναι μιας χρήσης και πετιούνται και όχι με κανονικές πετσέτες. Στο τέλος καλό είναι να περνάτε τα χέρια σας με λίγο οινόπνευμα, αντισηπτικό gel ή απολυμαντικό σπρέι για αποστείρωση.

Καλό επίσης είναι, αν οδηγείτε, να κάνετε το ίδιο με το τιμόνι του αυτοκινήτου σας και τον λεβιέ των ταχυτήτων και γενικώς με ό,τι αγγίζετε συχνά: κινητό, πληκτρολόγιο κ.λπ.

Όταν πηγαίνετε στο super market και παίρνετε καροτσάκι καλό είναι να φοράτε γάντια. Να προτιμάτε αντί να συναλλάσσεστε με χρήματα, να χρησιμοποιείτε την πιστωτική σας κάρτα, που δεν την αγγίζουν πολλοί. Επίσης, αποφεύγετε τα air condition.

Η πιο σοβαρή πύλη εισόδου μικροβίων και ιών είναι η μύτη, οπότε καλό είναι να φοράτε μάσκα στους κλειστούς χώρους ή/και όταν είστε αναγκασμένοι να έρθετε σε επαφή με άλλους ανθρώπους σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου. Όταν περπατάμε στο δρόμο, κάνουμε jogging ή οδηγούμε μόνοι μέσα στο αυτοκίνητό μας, η μάσκα είναι περιττή.

Σε περίπτωση που δεν βρίσκετε μάσκες, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας από γάζα ή βαμβάκι. Η εισβολή, η διασπορά και η κάθοδος προς τον ρινοφάρυγγα και την τραχεία πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί, αλλιώς η μάχη έχει χαθεί.

Η ρινική κοιλότητα μέσω της βλεννογόνου αποτελεί την πρώτη γραμμή αντίστασης του οργανισμού μας εναντίον των μολύνσεων που προέρχονται από το περιβάλλον. Η μύτη εγκλωβίζει ό,τι εισπνέουμε (σκόνη, υγρασία, μικρόβια, ιούς) και δεν το αφήνει να μπει στον οργανισμό μας. Κάθε ιός εισέρχεται από τη μύτη στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και προτού κατέβει στο κατώτερο (τραχεία – πνεύμονες) δίνει πολύωρη μάχη με τις δυνάμεις του οργανισμού μας, τα αντισώματα.

Υπάρχουν δεκάδες αντισώματα στον οργανισμό μας εναντίον παρά πολλών μικροβιακών και ιογενών λοιμώξεων, όμως δυστυχώς για τον κορονοϊό δεν έχουμε ακόμη αντισώματα, μιας και είναι ακόμα καινούριος.

Μια τελευταία σύσταση είναι οι ρινοπλύσεις με θαλασσινό νερό (υπέρτονο διάλυμα χλωριούχου νατρίου – αλάτι). Στην αγορά υπάρχουν συσκευές πιεστικής πλύσεως της μύτης, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να προωθούν με δύναμη το αλατόνερο στο βάθος της μύτης, ενώ τα απλά σπρέι εισέρχονται πολύ επιφανειακά. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μίγμα με μια κοφτή κουταλιά του γλυκού αλάτι και ένα τρίτο του κουταλιού μαγειρική σόδα μέσα σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό βρύσης.

Τέλος, γαργαρισμοί 2-3 φορές την ημέρα με το ίδιο διάλυμα, έτσι ώστε να φτάσουμε και στο φάρυγγα, τη 2η γραμμή άμυνας του οργανισμού μας, θα ολοκλήρωνε όσα μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε από αυτόν τον συχνά επικίνδυνο ιό.

Εύχομαι όλη αυτή η περιπέτεια να τελειώσει σύντομα, χωρίς απώλειες, και να επιστρέψουμε άφοβα στη συνήθη ροή της ζωής μας.

Μέχρι τότε: Μένουμε Σπίτι!

Call Now Button